1. Ce este oxigenoterapia ?
Oxigenoterapia sau terapia cu oxigen reprezintă o metodă de ameliorare a stărilor de hipoxie (condiție patologică, caracterizată prin aportul unei cantități insuficiente de oxigen la nivelul țesuturilor din organism), frecvent utilizată în cadrul programelor de prim-ajutor acordate în cazul stopului cardio-respirator sau în alte afecțiuni severe, care are rolul de a creşte concentrația de oxigen în aerul inspirat.
Forme de Hipoxie:
hipoxemie (scăderea presiunii şi a cantităţii de oxigen de la nivelul sângelui arterial;
anemică (scăderea capacităţii de a transporta oxigenul în sânge);
circulatorie (reducerea fluxului sanguin);
histotoxică (incapacitatea celulară de a folosi oxigenul).
Factorii de risc:
pacienţi vârstnici (mai ales peste 80 de ani), la care gradul de oxigenare a sângelui scade rapid, odată cu performanţele respiratorii, cu creşterea spaţiului mort fiziologic şi a gradientului alveolo – arterial al oxigenului;
pacienţii obezi, mai ales cei ce depăşesc cu peste 30% greutatea ideală;
pacienţii cu afecţiuni cardio – pulmonare preexistente;
pacienţi mari fumători;
pacientii ce au suferit intervenţii chirurgicale toracice sau în etajul abdominal superior, care predispun la un deficit ventilator mecanic prin mecanism antalgic;
pacientii operaţi în urgenţă;
pacienţi care au suportat intervenţii chirurgicale de peste 3 – 4 ore;
pacienţi care au suportat, intervenţii chirurgicale cu anestezie generală, la care s-au descris, în primele 24 de ore postoperator, perioade de apnee de peste 70 cu o durată între 10 – 45 de secunde.
2. Ce beneficii aduce Oxigenoterapia ?
Oxigenoterapia este utilă deoarece permite corectarea precoce a deficitului de oxigen în organism, determinând ameliorarea bolii de fond.
Oxigenoterapia determină corectarea hipoxemiei, creșterea toleranței și a rezistenței la efortul fizic în cazul afecțiunilor respiratorii severe, îmbunătățirea modului de funcționare a ventriculilor drept și stâng, îmbunătățirea funcției cerebrale, ameliorarea dispneei și corectarea hipertensiunii pulmonare.
3. Cine are nevoie de oxigenoterapie pe termen lung ?
Pacienții cu insuficiență respiratorie cronică, apărută ca urmare a uneia din bolile de mai sus.
Pentru măsurarea gradului de insuficiență respiratorie se folosește gazometria arterială (măsurarea concentrației oxigenului și bioxidului de carbon din sângele arterial, prin prelevarea unei probe de sânge din artera radială sau din lobul urechii). Mai simplu, oxigenul din sânge se poate măsura prin măsurarea saturației oxihemoglobinei, folosind un aparat simplu – pulsoximetru – care se pune timp de câteva secunde pe vârful unui deget, timp în care pe ecran se afișează pulsul și saturația (SaO2). În mod normal saturația este 98-100%.
Este necesară oxigenoterapia de lungă durată dacă saturația oxigenului este constant mai mică de 90%.
4. Ce variante de echipamente exista pentru administrarea cu oxigen ?
Concentratoarele de oxigen staționare
Pot fi echipate cu un tub extensibil (furtun de perimetru), ceea ce vă permite să vă deplasați în timp ce rămâneți conectat la sursa de oxigen, bol umidificator, canula nazală sau mască. Acestea oferă beneficiile necesare siguranței și confortului zilnic, acasă etc.
Concentratoare de oxigen portabile
Concentratoarele de oxigen portabile sunt mult mai ușoare și discrete – ideale atunci când aveți un stil de viață activ și când doriți să vă bucurați de mișcare în deplasări, călătorii.