Ftalații sunt esteri ai acidului ftalic și sunt utilizați majoritar ca și plastifianți, adică acești compuși sunt adăugați materialelor plastice cu scopul de a le mări flexibilitatea, transparența și durabilitatea. Ftalații cu greutate moleculară mică, adică cei derivați de la alcooli cu catene formate din trei până la șase atomi de carboni, sunt înlocuiți din multe produse în Statele Unite, Canada și Uniunea Europeană din cauza problemelor de sănătate pe care le-ar cauza.
*sursa Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ftalat
Instructiuni de folosire:
Înainte de inițierea oxigenoterapiei, pacientul trebuie așezat pe pat într-o poziție cât mai confortabilă (ideal: poziționarea pacientului cu capul și spatele aflate într-un plan mai elevat de restul corpului, la un unghi de 45-60 de grade) si trebuie sa explicam pacientului tehnica, pentru obținerea unei cooperări mai eficiente.
Atasati tubulatura de alimentare la sursa de oxigen si setati debitul prescris, verificati fluxul oxigenului prin sistem.
Pozitionati masca pe fata pacientului, dupa acomodarea pacientului cu masca strangeti usor capetele curelei elastice pentru fixarea pe cap a mastii. Apasati banda metalica de pe masca pentru a se alinia pe suprafata nasului si pentru a obtine o etansietate mai buna.
În caz de administrare a oxigenoterapiei prin intermediul:
- canulei nazale, se recomandă toaletarea cavităților nazale cu ser fiziologic la fiecare 4 ore;
- măștii faciale, se recomandă igienizarea tegumentelor faciale și a măștii de oxigen.